torsdag 14 maj 2009

Transparens med sina kunder är nyckelord för företag som vill arbeta med Social media som strategiskt verktyg!

Transparens med sina kunder är nyckelord för företag som vill arbeta med Social media som strategiskt verktyg!
Under det senaste året har Social Media vuxit synnerligen snabbt som begrepp inom många branscher. Många symposier och möten har genomförts runt om i landet för att sprida budskapet om detta förträffliga digital media. De flesta är överens om att denna kommunikationsform är både effektiv och ger ett snabbt genomslag på marknaden.

Men hur ser det ut i de flesta företag som inte är inom media och upplevelseindustrin? I dessa företag är det långt ifrån naturligt att begreppet ”Transparens mellan företaget och kunden är självklart”. Det finns fortfarande en osäkerhet eller rädsla att se öppenhet mellan köpare och leverantör som en affärsutveckling. I stället råder det en mycket konservativ inställning att ge sina kunder insyn i verksamheten.
Jag menar inte att företaget skall lämna ut sin affärsplan eller strategiska inriktning till allmänt beskådande, även om tanken kittlar. Men att involvera sina köpare att delge sina erfarenheter skapar snabbt en informationsbank av uppslag som leder till ökad spridning av goda produktegenskaper.
Inom resbranschen/ upplevelseindustrin använder sig allt fler företag sig av denna möjlighet.

När ett företag funderar över att införa socialt media är det några grundläggande frågor som bör beaktas.
Vilken kommunikationsform är företaget beredd att använda? Envägs eller tvåvägs?
Den traditionella envägskommunikationen som i grunden är att ”trycka” ut sina argument och företagets förträffliga produktsortiment har under många år varit ett förhärskande system. Även om några nu invänder och säger att man sedan många år använder sig av CRM system för kunduppföljning. Förvisso sant men fortfarande är det en envägskommunikation utan transparens mellan leverantör och köpare.
Jag vill därför uppmana till ett nytänkande i den dagliga kundkontakten. Det finns så många fördelar med att visa sina kunder förtroende och uppmana till delaktighet. Tänk om kunden inte bara rapporterade in sina problem utan även berättade hur han löst dessa. Detta kundförhållande ökar både utvecklingen och trovärdigheten för företaget! Vilken fantastik källa att ösa kunskap ur för den fortsatta produktutvecklingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar